Rijschool kiezen

Je rijbewijs halen is leuk, geeft je vrijheid, maar kan bovenal onnodig duur zijn. Dat merkte ik op nadat ik mij na meer dan 20 jaar opnieuw ging orienteren voor het kiezen van een goede rijschool.

Mijn dochter is net 18 en mag dus rijlessen gaan nemen. Tijd om dus kritisch om me heen te kijken hoe ik de beste rijschool vind, en vooral waar ik tegenaan loop. In dit artikel neem ik je mee in al mijn overpeinzingen in de hoop dat jij er ook wat aan hebt.

Om te beginnen wonen we in Almere. Hoewel een nieuwe stad toch al de 7e grootste stad van Nederland. En met die conclusie weet je dan ook meteen dat er heel veel rijscholen in Almere te kiezen zijn. We beginnen bij RijschoolMotion.

Uiteraard vind ik het belangrijk dat mijn ‘kleine’ meisje zo snel mogelijk veilig met haar rijbewijs de weg op kan. Daarom zoek ik eerst de verschillende slagingspercentages van de verschillende rijscholen in Almere op. En die verschillen nogal.

Slagingspercentages checken van rijscholen

Je zou in eerste instantie denken dat de slagingspercentages van rijscholen doorslaggevend zijn. Maar hoewel het CBR er alles aan doet om de gegevens zo betrouwbaar mogelijk te maken doet het CBR maar 1 keer per kwartaal een update in de slagingspercentages.

Daarnaast is het zo dat bij navraag al snel blijkt dat veel rijscholen het trucje met de verschillende BV’s en eenmanszaken goed weten te gebruiken om hun slagingspercentages te manipuleren. Slaagt een leerling, dan wordt deze bijgeschreven bij de rijschool, zakt een leerling dan wordt deze weggeschreven op de ‘lege BV’. Zo houden rijscholen hun slagingspercentages kunstmatig hoog…

Hoe vaak rijles nemen?

snel je rijbewijs halenMijn dochter wil natuurlijk zo snel mogelijk haar rijbewijs halen, maar tegelijkertijd moeten we ook reeël zijn dat ze niet elke dag kan lessen. Ze moet naar school, heeft haar sociale leven en heeft ook haar verplichtingen bij haar bijbaantje een aantal dagen in de week.

Na wat overleg dat kwamen we tot de conclusie dat het volgen van een lange rijles per week beter bij haar zou passen, dan een aantal korte rijlessen binnen dezelfde week. Een spoedcursus rijlessen zat er er voor haar niet in gezien het feit dat ze binnenkort weer een reeks tentamens heeft.

Wat gaat een rijles kosten?

Dit leek mij een makkelijke. Een uur is een uur toch? Althans, dat was vroeger zo. Tegenwoordig hanteren rijscholen in Almere, en ook daarbuiten verschillende rijles lengtes. Zo verstaat de ene rijschool een lesuur van 60 minuten, waar de andere 50 minuten per lesuur rekent, en weer een ander hanteert 45 minuten per rijles uur.

Erg belangrijk om op te letten dus, en om alles naar 60 minuten om te rekenen zodat je de prijzen van de verschillende rijscholen goed kunt vergelijken.

Rijschool kiezen: Amsterdam of Almere?

Na alle vergelijkingen kwam wij bij 2 rijscholen uit. RijschoolMotion in Almere en Rijschool Nelen in Amsterdam. Beide staan goed aangeschreven, hebben goede reviews van vroegere leerlingen en zijn voor mijn dochter allebei qua locatie perfect.